top of page
Etsi
  • TerapiaMessi

Yrittäjän äitiyslomaSitä joutuu jo kumartumaan, että näkee omat varpaansa mahan takaa. Moni on kysellyt minulta, kuinka pystyn yrittäjänä pitämään äitiyslomaa, joten ajattelin kirjoittaa aiheesta postauksen.


Aloitin äitiyslomani 4.10.2019 ja tarkoitukseni on pitää täysi äitiysloma, ja olla myös vanhempainvapaalla niin pitkään, kuin on tarpeen tulevan lapsemme turvallisen kasvun ja kehityksen kannalta. Tätä on moni ihmetellyt, ja pohtinut, kuinka minulla yrittäjänä on mahdollisuus jäädä äitiyslomalle. Mielestäni vanhempainvapaaseen liittyvät tuet ovat kuitenkin yrittäjälle varsin yhdenvertaisia muuhun väestöön verrattuna, eikä vanhempainvapaalle jääminen ole ongelma, jos oman yrityksen toiminta sen sallii, eikä yrityksen toiminta esim. keskeydy täysin vanhempainvapaan vuoksi.


Me omistamme TerapiaMessin Essin kanssa puoliksi, mikä mahdollistaa sen, että yrityksen toiminta jatkuu varsin jouhevasti, vaikka toinen jäisikin hetkeksi pois kuvioista. Myös Essi piti yrityksemme alkumetreillä äitiysloman, joskin hän oli myös vanhempainvapaakauden aikana jonkin verran mukana yrityksen toiminnassa, kun hänellä tukiverkosto sen salli. Itsekin haluan pysyä tietoisena yrityksen tilanteesta, vaikka vauvan kanssa kotona olenkin, eikä työstä irtautuminen nyt tunnu läheskään yhtä tarpeelliselta kuin ensimmäisen lapsen kohdalla, jolloin äitiys oli vielä aivan uusi asia, ja olin vielä työntekijänä. Sunnuntaisin työskentely ei vaikuta äitiyspäivärahan määrään ja ainakin näitä päiviä voi mielestäni hyvin hyödyntää esim. laskutusten tekemiseen ja muuhun järjestelytyöhön, jos se näyttää hyvin lapsen kanssa onnistuvan. Mitään sopimusta emme kuitenkaan vielä ole tehneet siitä, työskentelenkö lomani aikana, vaan seuraillaan tilannetta sen mukaan, millainen uusi perheenjäsenemme tulee olemaan.


Yrittäjän äitiys- ja vanhempainrahan määräytymiseen liittyy tiettyjä erityispiirteitä verrattuna työntekijään. Yrittäjän äitiyspäiväraha määräytyy maksetun YEL-vakuutukseen määritellyn työtulon mukaan, ei sen mukaan, minkä verran yrittäjä on todellisuudessa itselleen palkkaa maksanut. Meille on vauva syntymässä marraskuussa, joten äitiyspäivärahaa ja vanhempairahaa haettiin vielä joko 2017 vuoden verotuksessa ilmoitettujen tulojen, tai viimeisen kuuden kuukauden YEL-työtulon mukaan. Vanhempainrahan haku oli helppoa, sillä Kela saa tiedot YEL-työtulosta suoraan vakuutusyhtiöltä, eikä erinäisiä lappuja tarvinnut lähetellä lainkaan hakemukseen liittyen. Itse hain vanhempainrahaa viimeisten kuuden kuukauden tulojen mukaan, sillä olimme nostaneet YEL-työtuloamme vuoden 2018 aikana, ja tulomme olivat siis nousseet vuoden 2017 verotuksen jälkeen.


Vuoden 2020 alussa vanhempainrahan määräytyminen muuttuu, ja se määräytyy jatkossa viimeisten 12kk tulojen mukaan. Tätä uudistusta on jonkin verran yrittäjien parissa kritisoitu, sillä aikaisempi kuuden kuukauden tulojen mukaan tehty päätös on mahdollistanut sen, että yrittäjä on voinut vielä raskauden alettua nostaa YEL-maksuaan, ja vaikuttaa näin äitiyspäivärahansa määrään. Toisaalta uudistusta on perusteltu nimenomaan sillä, että yrittäjät ovat olleet alivakuutettuja, ja nyt voimaan tulevan uudistuksen myötä YEL-maksua on tärkeää pitää realistisella tasolla jatkuvasti, eikä lähteä kikkailemaan sen kanssa vasta raskauden alettua. Itse olemme pitäneet tärkeänä pitää YEL-vakuutus riittävällä tasolla senkin vuoksi, että sen perusteella määräytyvät myös mahdolliset sairauspäivärahat, jos sattuisi niin ikävästi, että sairastuu tai loukkaantuu vakavasti.


Äitiyslomalle jääminen oli melkoinen rutistus etenkin kirjallisten töiden suhteen. 12 terapiapalautteen kirjoittamiseen yhden kuukauden aikana kuluu jonkin verran työaikaa... Myös terapiasuhteiden siirtyminen Lauralle toi omat haasteensa aikataulujen sovitteluun, mutta niin vain olivat kaikki tarpeelliset työt tehtynä 3.10.2019 ja luppoaikaakin jäi pari tuntia suunnitellusta.


Neljän intensiivisen työvuoden jälkeen on päällä ollut totuttelua uuteen tilanteeseen, eikä pitkä vanhempainvapaajakso oikein vielä tunnu todelliselta. Kännykkäkin, joka yleensä ilmoittaa aamuisin, että: "Työmatka 9 min, ei viivettä", kyseli ihmeissään eräänä aamuna, että: "Etkö aja töihin tänään?", huomattuaan että tässä on oltu useampi päivä ihan paikoillaan. Vapautunut aika tahtoo tuoda mieleen monenlaista "pitäisi tehdä"-ajatusta, mutta noin reilun viikon jälkeen on mieleen alkanut pikkuhiljaa nousta jälleen niitäkin ajatuksia, mitä "voisin tai haluaisin tehdä" nyt kun vielä on hetki aikaa itselle, ja mahdollisuus kahdenkeskiseen laatuaikaan esikoiselle, ennen vauvan syntymää.


Huomasinpa muuten tässä kirjoittaessani, että TerapiaMessi täytti 8.10.2019 4-vuotta. Onnea meille!


T:Maiju

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page