top of page
Etsi
  • TerapiaMessi

Viisi vinkkiä: kuinka tukea lapsen (ja vanhemman) toiminnanohjausta, kun ollaan koko ajan kotona

Ainakin minulla on arjessani usein vaikeuksia saada tehtyä kaikkia niitä asioita, joita pitäisi tai haluaisin tehdä, saati sitten nyt poikkeusolosuhteissa. Voin vain kuvitella, minkälainen soppa monessa kodissa nyt on ollut tämän korona-epidemian ja rajoitustoimien vuoksi, kun se turvallinen perusarki on rysähtänyt kertaheitolla uuteen uskoon. Sympatiat ovat kyllä isosti jokaisen vanhemman puolella, jotka perheidensä palettia pyörittävät ja ehkä työskentelevät itse etänä uudenlaisilla metodeilla. Itselläni muutos arkeen oli tavallaan aika pieni, olinhan jo valmiiksi äitiyslomalla ja enimmäkseen kotona. Pään sisällä arki kuitenkin mullistui täysin. Opiskelut jouduin nyt ainakin hetkeksi jättämään tauolle, koska en halua että isompi lapsi on jatkuvasti tabletilla, että äiti saa nyt nämä opiskelunsa hoidettua, ja halusin myös keskittyä joksikin aikaa pohtimaan ja järjestelemään yrityksen asioita. Olo on ollut aika stressaantunut ja päivät ovat vyöryneet päälle valtavan infotulvan kanssa. Rajoitustoimet ovat olleet tätä kirjoittaessa voimassa kolme viikkoa, mutta se tuntuu iäisyydeltä. Niin paljon on ehtinyt tapahtua. Kokosin tähän kirjoitukseen hieman vinkkejä, millä minä olen omaa arkeamme toimintaterapeuttiäidin näkökulmasta muokkaillut, niin että saan järjestettyä itselleni aikaa tehdä tarpeellisia asioita samalla, kun kotona on 5kk ja 5v-lapset.


Totesin ensimmäisen viikon jälkeen, että hulluus iskee, jos arkea ei nyt jollakin lailla jäsennetä ja strukturoida. Toiminnan ohjaaminen kuvilla on varsinkin alle kouluikäisten lasten kanssa todella toimiva tapa vähentää kysymyksiä. Leikitäänkö? Saanko katsoa ohjelmaa? Milloin mennään pihalle? Koska syödään? ja mitä näitä nyt on... Arjen raamit ja rutiinit rauhoittavat suurinta osaa lapsista, mutta mikä parasta, toimivat aikuiselle muistilistana ja auttavat ohjaamisessa. Itse olen työssäni usein kokenut hyötyväni kuvista vähintään yhtä paljon kuin asiakas, jonka kanssa niitä olen käyttänyt. Lasten kanssa vänkäämiseen menee paljon vähemmän aikaa, kun asiat ovat kuvina näkyvillä.


Somessa tuli heti rajoitusten alettua vastaan mitä moninaisimpia päiväjärjestysohjeita, kuinka se arki soljuisi mukavimmin, mutta jotenkin ne siinä vaiheessa lähinnä ärsyttivät ja olivat aivan liian yleisellä tasolla tai linkittyivät koululaisiin. Oma pääni yritti vasta sopeutua kaikkeen tapahtuneeseen, ja muiden valmiit aikataulut ottivat kupoliin. Toimintaterapeuttina olen tehnyt aikojen saatossa todella monelle asiakkaalle erilaisia kuvaohjauksia ja päiväjärjestyksiä tukemaan arkea ja päivien kulun hahmottamista. Nyt kuitenkin jouduin miettimään omaa arkeani ja oman perheeni arjen palikoita, eikä päiväjärjestyksen suunnittelu ollutkaan enää niin helppoa. (Hyvä kokemus tämäkin tulevaisuutta ajatellen. Osaan taas hieman paremmin asettua asiakkaan asemaan) Päiväjärjestyksen rakentamisessa on tärkeää miettiä ensin, mihin tarkoitukseen haluaa kuvia käyttää. Minä halusin päiväjärjestyksen lähinnä avuksi minun ja lapsen kommunikointiin päivästä, en niinkään ohjaamaan lasta omatoimisesti tekemään asioita. Tähän olen huomannut monen päiväjärjestyksen käytön kaatuvan. Luullaan, että kuvat ovat pelkästään lasta varten, kun ne ovat kommunikoinnin ja visualisoinnin väline.


Omaan arkeeni kuuluu tällä hetkellä vauvan hoitoa, kotitöitä, isomman lapsen kanssa leikkimistä ja jotain ohjattuakin olisi ehkä hyvä olla, kun hoitopäivät ja viiskaritehtävät jäävät nyt välistä, mutta lisäksi tarvitsen ehdottomasti aikaa tehdä omia asioitani, tai minusta tulee hyvin ikävää seuraa. Koska vauvan päivärytmi määrittelee unien muodossa ne ainoat ajat, jolloin minulla on mahdollisuus tehdä minkäänlaista ajatustyötä, oli päivän jäsentäminen aloitettava niiden merkkaamisesta. Onneksi meille on jo jonkinlainen unirytmi alkanut muodostua. Teinkin ensin papunetin kuvatyökalulla päiväjärjestyksen, ja totesin sitten, että siitä tuli aivan hervottoman iso, enkä halua laittaa sitä hirviötä yhtään mihinkään näkyville. Lisäksi arkeeni ei voi tehdä liian tiukkoja raameja, koska se on varma, että silloin pettyy ja ärtyy siihen, että päivä ei taaskaan mennyt suunnitelmien mukaan.


Aloitin siis alusta, ja mietin, minkälaisen plakaatin olen valmis kiinnittämään jääkaappimme oveen. Päätin, että infoa saa olla maksimissaan kahdella A4 lapulla, mieluiten yhdellä. Tein wordilla taulukon, johon merkitsin tunnit heräämisestä lasten nukkumaanmenoon. Merkkasin tähän taulukkoon papunetin kuvilla aamu- ja iltatoimet, ruoka-ajat, vauvan uniajat ja ulkoilut sekä sen, milloin mieheni tulee töistä kotiin. Loput asiat ovatkin sitten sellaisia, jotka pitäisi saada tehtyä, mutta niitä ei ole järkevää liian tarkkaan kalenteroida päivään, vaan ne ovat enemmänkin tavoitelista. Itselläni on tavoitteena ehtiä tekemään päivittäiset kotityöt, leikkiä lapsen kanssa jonkin aikaa yhdessä ja tällä hetkellä hoitaa yritykseen liittyviä asioita (toivottavasti jatkossa taas opiskelua). Teinkin päiväjärjestyksen viereen oman: Päivän hommat sarakkeen, johon voi kiinnittää tarralla niistä asioita, mitä päivän aikana olisi tarkoitus tehdä jossakin vaiheessa. Tähän voi kiinnittää kotitöitä, yhdessä leikkimistä, äidin omat tekemiset jne.ja kun asia on tehty, voi kuvan ottaa pois. Viimeisenä innovaationa lisäsin paperin alareunaan niin ikään tarroilla kiinnitettäviä 15min kellonaikalappuja, joiden avulla voi määritellä, kuinka kauan lapsella on ruutuaikaa. Aikalappuja otetaan sitä mukaa pois, kun lapsi pelaa tai katsoo ohjelmiaan, ja kun laput ovat lopussa, on helppo perustella lapselle, että nyt on muiden leikkien vuoro. Tämä on ollut mielestäni näin parin viikon kokeilun jälkeen erityisen toimiva systeemi, joka on auttanut itseä seuraamaan lapsen ruutuaikaa, ja myös lapsi on alkanut säädellä omaa ruutuaikaansa säästämällä osan lapuista myöhemmäksi, kun kerron välillä, paljonko niitä on jäljellä. Fiksuna poikana lapsi tosin protestoi parin päivän jälkeen, että: “Miksi isille ei ole näitä lappuja?” mutta hyväksyi melko helposti selitykseni, että isin aivot eivät enää ole kehittymisvaiheessa, eikä isi yleensä ehdi muutenkaan töiden jälkeen katsomaan yhtä paljon ohjelmia...


Tässä vielä kuva koko komeudesta. Kuvat kannattaa ehdottomasti laminoida, jos siihen on mahdollisuus.

















Päivän jäsentämisestä innostuneena tein vielä kuvat siivouspäivän kotitöille. Meillä lapsi on innostunut kotitöiden tekemisestä ja ollut kärppänä mukana hommissa, kun olemme arponeet tehtävät nostamalla kuvan pussista. 5-vuotias ei vielä itsenäisesti oikein tee hommia, mutta yhdessä hommat sujuvat ja esim. vessan pesukin on ollut kova juttu, kun se on arvottu, eikä äidin määräämä tekeminen. Oman huoneen tavaroiden järjestäminen on toki se inhokkitehtävä edelleen, mutta siihenkin ryhdytään arvonnan avulla paremmin. Isompien lasten kanssa kotitöitä voi arvonnan avulla myös jakaa.


Eli minun vinkit lapsen( ja oman toiminnan) ohjaamiseen kotona ollessa ovat

  1. Tee arki näkyväksi kuvilla

  2. Älä yritä noudattaa jonkun toisen luomaa valmista kaavaa vaan rakenna päiväjärjestys yksilöllisesti oman perheen tarpeiden pohjalta

  3. Jätä aikatauluun väljyyttä

  4. Tavoitelista motivoi tekemään asioita, kunhan siihen ei laita liikaa tehtäviä

  5. Tappelu ja vänkääminen vähenee, kun päätöksentekoa ulkoistaa pois vanhemmalta

- esim. arpomalla kotitöitä → Käskeminen jää pois, pussi päättää

- esim. visualisoimalla lapselle vaikkapa munakellolla, kuinka paljon aikaa hän voi käyttää tiettyyn toimintaan (kello sanoi, että aika loppui nyt)


TerapiaMessissä on näiden kummallisten viikkojen aikana aloitettu myös rakentamaan Tasapainoa arkeen-verkkokurssia. Keväälle suunniteltu hyvinvointipäivä joudutaan siirtämään koronaviruksen takia hamaan tulevaisuuteen, mutta olemme nyt aika innoissamme aloittaneet rakentamaan verkkokurssia, jonka tavoitteena on opettaa asiakkaille kuinka omaa hyvinvointia ja terveyttä voi lisätä rakentamalla omasta arjesta tasapainoisempaa.


Haluaisitko saada ensimmäisenä tietoa uudesta kurssistamme ja samalla myös lisää vinkkejä muun muassa arjen hallintaan ja tasapainoiseen ajan käytön suunnitteluun. Liity mukaan meidän sähköpostilistalle tästä linkistä, ja pääset katsomaan videon, jonka olemme koonneet tasapainoisen elämän mallista: https://terapiamessi.activehosted.com/f/1


Tasapainoa ja hyvää oloa sinunkin arkeesi!


<3: Maiju


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page