top of page
Etsi
  • TerapiaMessi

Mindfulness tukemassa tasapainoista elämää

Mindfulnessilla tarkoitetaan tietoisuustaitoja, jotka auttavat ihmistä pysähtymään nykyhetkeen.

Mindfulness on tietoista valintaa pysähtyä nykyhetkeen. Se on valppautta, keskittyä kaikilla aisteilla. Se on huomion suuntaamista sekä huomioimiensa asioiden tiedostamista. Se on irtipäästämisen taitoa, ja takaisin tähän hetkeen palaamista. Mindfulnessissa ei tehdä, vaan ollaan tekemisessä.


Mindfulnessharjoitukset voivat olla meditatiivisia tai pysähtymis- ja havainnointiharjoituksia arjessa. Meditatiivisessa harjoituksessa ollaan, kun harjoitukselle varataan aika ja paikka. Harjoituksessa voi olla äänitteen avulla tai itsenäisesti. Meditatiivisessa harjoituksessa voidaan hyödyntää liikkeeseen keskittymistä, jolloin harjoitus voidaan tehdä esim. lempeänä joogana. Meditatiivinen harjoitus voi olla kaikessa yksinkertaisuudessaan hengitykseen keskittymistä. Mindfulnessharjoitteluksi lasketaan myös erilaiset arjessa tehtävät pysähtymis- ja havainnointiharjoitukset. Tällaisia voivat olla esim. tietoinen hiusten harjaus, tietoinen ihon rasvaus, tietoinen syöminen. Ympäristön havainnointi aistien kautta, esim. mitä ääniä kuulen, millaisia värejä näen, toimii hyvänä mindfulnesshetkenä. Jo pelkästään keskustelukumppaniin keskittyminen voi olla mindfulnessia. Myös itsen havainnointi aistien kautta, esim. oman kehon tuntemuksien huomioiminen, on paljon käytetty mindfulnessmenetelmä.

Mindfulness ei ole pelkkiä harjoitteita ja niissä olemista, vaan mindfulnessasenteen kautta maailman havainnointia ja eteen tuleviin asioihin suhtautumista. Mindfulnessasennetta on aloittelijan mieli, hyväksyvä asenne, arvottamatta oleminen, irtipäästäminen sekä ponnistelemattomuus.Mindfulnessharjoittelun ja -asenteen hyödyt, ja kuinka ne tukevat toiminnallista tasapainoa?

Olet läsnä arjessa, ja huomaat paremmin sen, mitä ympärilläsi on. Huomaat helpommin, mitkä asiat ovat hyvin, mutta tulet myös tietoisemmaksi siitä, millaisia muutostarpeita elämässäsi on. Erotat paremmin muiden tarpeet omistasi, ja pystyt sen avulla suunnata paremmin omia valintoja. Opit aistimaan ja havainnoimaan omia tunteitasi, ajatuksiasi ja kehotuntemuksiasi, ja tulet tietoiseksi niistä ja niiden kertomista viesteistä. Usein juuri nämä viestit kertovat, onko elämässäsi kaikki palikat kohdallaan, vai tarvitseeko jotain lähteä muuttamaan. Mindfulnessin avulla opit hyväksyvää ja lempeää asennetta itseäsi kohtaan, mistä on hyötyä tavoiteltaessa muutosta. Pystyt myös omaksumaan hyväksyvää ja lempeää asennetta muita ihmisiä kohtaan, ja opit katsomaan asioita arvottamatta. Kuinka voimaannuttavaa, onkaan katsoa näkemiään asioita uudella tavalla siten, ettei aina pohdi, onko se hieno vai ruma, iso vai pieni, rikkinäinen vai ehjä, vaan voi esimerkiksi todeta, että jahas tuossa on ruukku.


Terveisin Essi
0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page