top of page
Etsi
  • TerapiaMessi

Listat tukemassa aikaansaamista

Päivitetty: 15. toukok. 2020

Listat, mikä ihana apukeino arkeen!

En edes tarkkaan muista, miten pitkään olen käyttänyt erilaisia tehtävälistoja omassa arjessani. Ensimmäiset selkeät listat parantamaan aikaansaamista tulivat käyttöön varmasti lukioaikana, kun tehtävää ja opiskeltavaa oli jo selvästi enemmän, ja ainakin ylioppilaskirjoituksiin lukiessa ja valmistautuessa listat auttoivat pysymään edes jotenkuten lukuaikataulussa. Sen jälkeen listat ovatkin olleet vahvasti osa arkea ja juhlaa. Ja viimeistään yrittäjänä niistä on tullut välttämättömyys, että saa pidettyä kaikkien arjen palikoiden muistettavat tehtävät mielessä, ja hoidettua asiat ajallaan. Listoja tulee tehtyä monenlaisia aina tilanteesta riippuen. Nytkin minulla on olemassa useampia listoja, joihin palaan aina, kun on sen listan vuoro. Itselläni listat auttavat myös tarttumaan tehtäviin, ja saan tehtyä niitä hieman inhottaviakin hommia, kun olen laittanut ne listalle. Viimeistään se palkitsee inhottavan homman tekemisestä, kun saa vetää viivan tehtävälistalle, että se on nyt TEHTY!


Millaisia listoja minulla on?


Vakiolista minulla on asiakaspalautteista, joiden tekemisen aikataulun suunnittelen ennalta sen mukaan, milloin kenenkin asiakkaan terapiajakso on päättymässä. Ja voi miten palkitsevaa on, kun saa vetää viivan sen asiakkaan nimen yli, jonka palautteen juuri postitti.


Toinen vakiolista minulla on viikottain hoidettavista juoksevista asioista TerapiaMessissä. Yleensä suunnittelen seuraavan viikon hoidettavat asiat viimeistään edellisen viikon perjantaina, mutta yleensä lista päivittyy koko edellisen viikon ajan. Tämä lista on siirtynyt minulle sähköiseen muotoon ajanvarauskalenterin yhteyteen, kun siirryin 2020 vuoden alusta käyttämään pelkästään sähköistä ajanvarausta. Alkuun jännitin, että toimiiko lista samalla tavalla, kuin se onkin sähköisenä. Olen kuitenkin ilokseni huomannut, että toimii se!


Näiden vakiolistojen lisäksi kirjoittelen usein itselleni ylös pienempiä tehtävälistoja sitä mukaa, kun uutta tehtävää ilmaantuu. Tällainen lista tulee raapaistua usein nopeasti post it -lapulle.


Vakilistojen ja pienempien tehtävälistojen lisäksi minulla on ajoittain käytössä etenkin kotona arjen tehtävälista, johon kirjoittelen erikokoisia kotitöitä. Arjessa listat auttavat minua ennemminkin motivoitumaan ja tarttumaan erilaisiin kotitöihin, sillä kyllähän minä muistan ja näen päivittäin, mitä kotitöitä on tekemättä. Arjen tehtävälista auttaa minua valitsemaan sellaisen arjen tehtävän, joka on sopiva suhteessa käytössä olevaan aikaan.


Yhtenä listamuotona minulla on ns. ei kiireellisten asioiden lista. Sinne pistän muistiin sellaisia asioita, joiden olen huomannut vaativan panostusta, mutta sen tekeminen ei ole arjen kannalta välttämätöntä juuri nyt. Lista on olemassa siltä varalta, jos sattuisi käymään niin, että minulle vapautuisi yllättäen aikaa ja voin valita tuolta listalta hoidettavan homman.


Vielä yhteenvetona, kuinka listat tukevat aikaansaamista:

  1. Listat auttavat sinua muistamaan kaikki tehtävät asiat.

  2. Listojen avulla teet jo ennalta suunnitelmaa ja aikataulua, milloin hoidat kunkin asian.

  3. Erilaisten listojen avulla jäsennät itsellesi hoidettavien tehtävien tärkeysastetta.

  4. Pystyt valitsemaan listan avulla parhaan mahdollisen tehtävän suhteessa käytettävissä olevaan aikaan.

  5. Listat lisäävät motivaatiotasi tehtävään tarttumiseen.

  6. Listalta asian yliviivaaminen PALKITSEE sinua tehdystä työstä!


Aikaansaavaa päivää sinulle!

Terveisin Essi0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page