top of page
Etsi
  • TerapiaMessi

Jönköpingin yliopisto mahdollistaa toimintaterapian maisteriksi opiskelun myös suomalaisille

Päivitetty: 24. lokak. 2019

Olen nyt reilun vuoden ajan opiskellut Jönköpingin yliopiston Master of Science in Occupational Therapy etäohjelmassa. Vuoden 2017 lopulla olin juuri päättänyt vuoden kestäneen tunnetaitoohjaaja-koulutuksen. Tuon koulutuksen anti oli itselle omalla tavallaan rikastuttava kokemus, ja opin koulutuksessa paljon itsestäni. Silti erilaisia uusia jatkokoulutusvaihtoehtoja selaillessani olin turhautunut siitä, että kaikki tarjolla oleva lisäkoulutus oli käytännössä eri alojen koulutusta tai yritysten tarjoamia koulutuspaketteja, joiden sisältö vaihteli hyvin suuresti, ja joiden hyötyjä oman ammatillisen kehittymisen kannalta oli vaikea arvioida. Olin myös katsellut mahdollisuuksia opiskella esim. terveystieteiden maisterin tutkinto tai kuntoutustieteiden opintoja jossakin suomalaisessa yliopistossa tai jokin ylempi amk-tutkinto, mutta näidenkin opintojen sisältö tuntui menevän hieman sivuun siitä oman alan ytimestä, josta halusin saada lisätietoa, ja jossa halusin osaamistani vahvistaa. Jollakin tavalla kaipasin myös ammatti-identiteetin vahvistusta sekä mahdollisuutta löytää se todellinen oma mielenkiinnon kohde ja erikoistumisalue toimintaterapian laajasta työkentästä.


Näiden ajatusten keskellä törmäsin eräässä toimintaterapeuttien facebook-ryhmässä keskusteluun jatkokoulutuksista, jossa kerrottiin myös ruotissa tarjotuista mahdollisuuksista opiskella maisterintutkinto etäopintoina. Vaihtoehtoja oli muitakin, kuin Jönköping, mutta muissa yliopistoissa opetus järjestettiin ruotsiksi, mikä karsi minun kohdaltani nämä vaihtoehdot pois listalta. Osaan tulkita mehupurkin kyljestä, mitä siinä ruotsiksi lukee, mutta en pysty kuvittelemaan, että opiskelisin omaa alaani ruotsin kielellä. Jönköping sen sijaan mahdollisti opiskelun englanniksi, ja kaiken lisäksi opiskelu on ilmaista EU-alueella asuville. Muutaman kuukauden asiaa pohdittuani, päädyin siihen, että kokeilen onneani ja haen koulutukseen.


Hakeminen tapahtui tekemällä netissä yliopiston sivuilla hakemus koulutukseen ja kirjoittamalla yliopistolle Letter of Motivation -kirje, jossa kerrottiin itsestä ja siitä, miksi kouluun hakeutuu. Englannin kielen taitonsa täytyi myös todistaa, mihin suomalaisilta opiskelijoilta riittää todistukseksi kopio lukion päästötodistuksesta. Lisäksi tuli lähettää mm. ammattikorkeakoulun leimalla varustetut viralliset kopiot tutkintotodistuksesta. Kun kaikki tarvittavat paperit olivat kasassa ne lähetettiin yliopistolle ilmoitetun hakuajan sisällä, ja jäätiin odottamaan vastausta. Opiskelupaikka tuntui irtoavan varsin helposti. Vaikea sanoa, jäikö hakijoita ulkopuolelle, vai otettiinko kaikki halukkaat mukaan. Syksyllä 2018 meitä aloitti hieman yli 20 opiskelijaa, mutta ensimmäisen kurssin aikana väkeä karsiutui joukosta ja nyt syksyllä 2019 toisen vuoden aloitti 18 opiskelijaa. Ryhmässämme on varsin vahva suomalaisedustus. Meitä on koulutuksessa mukana 8. Muut opiskelijat ryhmässämme ovat mm. Ruotsista, Iso-Britanniasta, Kreikasta, Sveitsistä ja Australiasta. Osa opiskelee kaksi vuotta kestävässä 60 opintopisteen ohjelmassa, mutta itse valitsin tapojeni mukaisesti (kaikki tai ei mitään) neljä vuotta kestävän 120op ohjelman.


Koulutusohjelma toteutuu 50% tahdilla, jotta se on mahdollista suorittaa työn ohella. Tämäkin tahti on paikoin tuntunut varsin tiukalta, ja opiskelu hieman mainostettua joustamattomammalta, mutta siitä huolimatta opiskelu on ollut mielenkiintoista ja antoisaa, ja opiskelun aloittaminen on kaduttanut vain niinä hetkinä, kun tehtävien deadlinet ovat olleet turhan lähellä käytettävissä olevaan aikaan nähden. Kirjoittelen opintojen sisällöstä vielä lisää jatkossa.


Kiinnostuitko opinnoista? Tästä linkistä pääsee tutustumaan yliopiston kuvaukseen maisteriohjelmasta: https://ju.se/en/study-at-ju/our-programmes/master-programmes/occupational-therapy.html


Pienellä paikkakunnalla asuessa on koulutukseen liittyvä kirjallisuus tullut hankittua yritykselle, sillä kurssikirjoja ei juuri lähikirjastoista löydä. Tässä osa ensimmäisen vuoden aikana kertyneestä kirjakasasta. :)


T: Maiju

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page